Vanliga frågor

Vanliga frågor

"Om du under de senaste åren inte har övergett en uppfattning eller förvärvat en ny, bör du kolla din puls. Du kanske är död." Gelett Burgess, 1866-1951


Vanliga frågor om thaiyogamassage!


Kan vem som helst få en Thaiyogamassagebehandling? Ja, vem som helst kan få Thaiyogamassage eftersom det anpassas från person till person. Thaimassagen i Thailand kan ibland uppfattas som hårdhänt men det har sin förklaring i att massörerna i Thailand inte riktigt är beredda på hur stela vi västerlänningar är. Precis som med andra behandlingsformer så ges inte behandling vid speciella besvär, t.ex. om du har feber eller infektion i kroppen. Det är också vissa saker man inte gör i en behandling om du t.ex. har högt blodtryck, hjärtbesvär, är gravid etc. Du kommer att bli tillfrågad innan behandlingen börjar om det är något massören behöver veta.


Går man på ryggen? Massören använder förvisso sina fötter för att stretcha kroppen men det är inte fråga om någon promenad. Det är skönt och effektivt.


Vad är det för skillnad på klassisk massage och thaiyogamassage? I Thaiyogamassagen arbetar man inte bara med musklerna i kroppen utan också med akupressurpunkter och energilinjer. Eftersom man arbetar med hela kroppen kan man tex. lösa spänningar och blockeringar som man har i en kroppsdel genom att bearbeta och massera en annan kroppsdel. Thaiyogamassagen har nu också blivit mer och mer internationellt erkänd som en medicinsk teknik.


En mindre vanlig fråga men som ändå förekommer: Ges Happy Ending? Nej. Hos oss är det endast terapeutiska, seriösa behandlingar som hos de flesta andra.


Vanliga frågor om yoga


Vem är yoga bra för?  Yoga är bra för människor I alla åldrar, former och storlekar. Din lärare kommer att hjälpa dig växa och utveckla din träning baserat på dina personliga behov.


Vilken yoga passar mig bäst? Alla yogapass hos oss är öppna och anpassade för att alla ska kunna vara med. Prova alla de olika passen och se vilket som passar dig bäst. Har du några funderingar så är du välkommen att ringa. Du kanske vill varva din yogaträning ibland mellan den lugnare yogan och den mer dynamiska.


Är yoga en religion? Nej, yoga är ingen religion utan en sätt att lära sig kontrollera sitt sinne & sin kropp och att släppa på stress och spänningar.


Går man ner i vikt av att träna yoga? En regelbunden yogaträning bränner kalorier och ökar ämnesomsättningen, så Ja, många människor går ner i vikt av yoga.


Är det något hinder att vara överviktig? Din övervikt är inget hinder, yogan hjälper till att få ner vikten när man utövar den regelbundet.


Jag är väldigt stel, kan jag träna yoga ändå? Det är när man är stel som man behöver yogan. Regelbunden yogaträning kommer att öka din flexibilitet många gånger om. Målet med yoga är dock inte att bli så vig som möjligt, utan att stärka kroppen och sinnet. Du tränar utifrån dig och dina förutsättningar, skyndar långsamt och du kommer att märka goda resultat väldigt snabbt. Alla är vi olika och jobbar efter våra egna förutsättningar. Yoga handlar om att lära känna sin kropp, förbättra sin hållning och öka smidigheten men framförallt om att lugna sitt sinne. När det väl är gjort så kommer du känna dig väl till mods.


Kommer jag att svettas? I kundaliniyogan kommer du att bli varm & likaså I den lugnare Hatha yogan. I virjayogan kommer du att bli svettig – men det är en bra svett. Vår hud är det största organ för avgiftning som vi har I kroppen och att svettas är ett av de bästa sätten att rena kroppen.


Varför ömmar kroppen när jag tränat yoga? När vi använder våra kroppar på ett nytt sätt är det naturligt att få träningsvärk och ömmande muskler – ibland väldigt ömmande! Oroa dig inte, det går över. Om du någon dag känner dig för öm för att göra yoga, ta en ledig dag. Är du bara lite öm kan yogaträningen däremot släppa på spänningarna.


Jag har ett kroniskt besvär med mitt knä eller  min rygg. Kan jag träna yoga ändå? En regelbunden yogaträning kan lindra och ibland t.o.m. ta bort kronisk smärta. Eftersom yoga stärker ryggen så kan ryggproblem helt försvinna, men om du har allvarliga problem så rådgör med din doktor först och följ alltid rådet: ” If in doubt, sit it out”! Om något gör ont i din yogaträning eller i en specifik yogaställning, gör den inte. Det är så enkelt! Kanske är en lugnare form av yoga att föredra här.


Kan jag träna yoga även om jag har högt blodtryck? Genom övningar och diet kan många människor sänka sitt blodtryck, men rådfråga med din doktor först och var noga med att berätta för din yogalärare innan du tränar eftersom det är vissa övningar som ska undvikas här.


Jag mådde så illa efter jag tränat yoga. Jag vågar inte fortsätta. Andningen och övningarna framförallt i dynamisk yoga sätter i gång en reningsprocess eftersom de inre organen masseras. Det här gör att gifter och slaggprodukter släpper och kan ge illamående. Det är inte farligt utan något bra. Nästa gång du tränar kommer du förmodligen inte att känna dig lika illamående.


Vad ska jag göra om jag mår illa när jag tränar? Kom ut ur ställningen och vila antingen på rygg, i barnets position eller sitt helt stilla. Ta några långa djupa andetag. När illamåendet gått över kan du fortsätta.


Kan jag träna yoga när jag är gravid? Yoga är en bra träning när man är gravid. Det minskar de besvär man kan ha under graviditeten och stärker kroppen inför förlossningen. Det finns dock vissa saker man ska tänka på så rådgör alltid med din yogalärare om du är eller misstänker att du är gravid.


Varför fick jag ont i huvudet efter yogaträningen? När man börjar träna yoga är det mycket spänningar och stress som släpper både i kroppen och i sinnet. Detta kan ge huvudvärk. Det är inte så vanligt att huvudvärken håller i sig i flera dagar efter yogaträningen men det kan hända. Huvudvärken försvinner när kroppen hittat sin naturliga balans.


Yogan har å andra sidan en förmåga att släppa på huvudvärk, speciellt vissa yogaställningar är bra här.  Själv har jag upplevt att de yogaställningar som gav mig huvudvärk när jag började utöva yoga numera lindrar huvudvärken. Yoga sätter igång en reningsprocess i kroppen, låt den städa klart!


Varför ska man inte dricka när man tränar? När du tränar arbetar de inre organen med att rena oss på gifter. Det är inte ”farligt” att dricka men det stör reningsprocessen och minskar effekten av den. Genom att inte dricka hjälper du reningsprocessen och gör den mer effektiv. Drick mycket vatten efteråt istället. Det hjälper till att skölja rent kroppen från slaggprodukter och gifter.


Kan jag träna yoga när jag är förkyld? Du ska alltid lyssna på kroppen. Har du en infektion behöver kroppen ofta vila. Har du feber ska du absolut inte träna. Känner du dig pigg trots din förkylning kan du träna utan risk men ta det lite extra lugnt och lyssna på kroppen. Du kan t.o.m. känna dig lite bättre efter din yogaträning och lite mindre täppt i näsan. Kanske behöver du gå ner och vila i barnets position ibland. Berätta för din yogalärare att du är förkyld. Hon/han kan ge dig råd om andningsövningar som är bra för täppta näsor.


Jag har svårt att hitta eller hålla balansen i en del övningar. Vad ska jag göra? Försök att koncentrera din blick på en fokuspunkt (dristi) framför dig i golvet. Lyft upp/in magen och känna att du får stöd av dina magmuskler. Tänk att du kramar om dina muskler in mot en mittlinje i hela kroppen. ”Dra på dig en stödstrumpa”. Fokus på din andning. Koncentration är det viktigaste du behöver och är också en del av det vi tränar i balansövningar. Så försök att vara helt koncentrerad och ge inte upp. Börja om, och om, och om igen. Precis som i vanliga livet har vi bra och dåliga balansdagar.


 Vissa yogaställningar verkar helt omöjliga för mig att göra. Vad ska jag göra? Prata med din yogalärare och be henne/honom att titta så att du gör rätt. Om man utför övningen på rätt sätt blir det oftast lättare. Du kan också få en modifierad variant av ställningen att börja jobba med för att sedan avancera eller ett alternativ på en annan övning som passar dig bättre.


Varför får jag ont i handlederna av vissa övningar, framförallt solhälsningarna? Kommer det att bli bättre? Troligen är handlederna svaga och musklerna i underarmarna spända. Ta en paus, massera lite lätt, rotera handlederna och spreta med fingrarna. Allt eftersom du stärker musklerna kommer det att kännas lättare.


Hittar du inte din fråga! Du är självklart välkommen att ringa eller maila mig.


Namaste


Elisabeth

Copyright © All Rights Reserved.


Elisabeth Nilsson * Diplomerad Thaiyogamassör * Dipl. Yogalärare & Hawaiiansk Massör * F-skattsedel * Ansvarsförsäkrad