Vad är yoga

Lite om vad yoga är!

Ordet "Yoga" är sanskrit och betyder länk, förening, att hela (jfr.healing). Yoga är ett gammalt beprövat system som utvecklades i Indien för över 5000 år sedan. Idag använder vi yoga för att stressa ner, för att gå ner i vikt eller för att bli starkare och rörligare i kroppen. Det var dock inte den ursprungliga meningen med yoga som förr utövades i ett andligt syfte - att släppa på önskningar och begär.


Yogans fysiska ställningar - asanorna - användes för att stärka kroppen så att den sedan kunde vara helt i stillhet i meditationen utan att störa sinnet. Vad ditt mål än må vara: att bli lugnare, att kontrollera din kropp, att nå ett högre medvetande eller alla dessa saker samtidigt kommer yogan att ge dig mer balans, harmoni och frihet. 


Yoga är en enkel väg som ger både styrka och flexibilitet. Vi blir öppnare, vitalare och med en ökad förmåga att vara HÄR & NU. Med hjälp av stor koncentration inåt hittar du harmoni mitt i det aktiva, levande livet. Tempot är vänligt med fokus på dig som individ och din personliga utveckling. Du tränar efter dina egna förutsättningar med målet att förbättra din livskvalité. Yogan möter dig där du är, som du är.


Den fysiska delen av Yoga är en serie rörelser kopplade till andningen som ökar blodgenomströmningen och smidigheten i kroppen. Nervsystemet stärks och en reningsprocess startar i kroppen. Känslan efter ett yogapass brukar beskrivas som avslappning och välbefinnande samtidigt som man känner sig pigg, vital och klartänkt. Ett yogapass brukar ta mellan 60-90 minuter och du bär löst sittande kläder.


Yogans andningsövningar (pranayamas), kroppsövningar (asanas) och meditationer gör oss starkare & smidigare, vilket höjer vårt välbefinnande och självförtroende.


Andningen

"När andningen fladdrar, är sinnet ostadigt. När andningen är stilla, är också sinnet stilla." /Hatha Yoga Pradipika


Yogans andningsövningar ger en ökad lungkapacitet vilket innebär bättre kondition och att syresättning i kroppen. När vi andas med långa, djupa andetag får vi mer energi, blir piggare, klarare i sinnet och orkar mycket mer. I dessa dagar av stress och många "måsten" har vi kommit ifrån att andas rätt, så som det är tänkt att vi ska andas. De flesta av oss andas en ytlig andning, s.k. nyckelbensandning. När vi andas in snörps magen åt och dras inåt. Syresättningen av blodet blir mindre och därmed också cirkulationen i musklerna. Vi blir stela och får ont i kroppen. Att lära sig andas med djupa andetag har i sig en läkande verkan på kroppen. När vi ökar syresättningen i blodet blir musklerna mer töjbara. Att andas rätt är lika viktigt som att kroppen får den mat och vätska den behöver. 


Känslor påverkar andningen och vice verca. När vi blir stressade andas vi ytligt och kan vid rädsla t.o.m. sluta andas. Om vi i dessa lägen observerar andningen och istället börjar andas med djupa andetag blir vi lugnare och mindre spända. Ett effektivt hjälpmedel som är till 100% naturligt!


Andningen är det viktigaste vi har, det är själva livet i oss. Vi överlever flera dagar utan både mat och vatten men bara i någon minut utan syre. Andningen är en viktigt del av yogaträningen. Pranayamas - kontroll av andetagen - stimulerar nervsystemet. Det finns olika andningstekniker (pranayamas): för att få mer energi, för att sova bättre, för att bli mer avslappnade o.s.v. Vi blir friskare! Andningen följer varje yogaställning (asana) och gör att vi lättare kommer in i de olika positionerna och kan sträcka ut våra muskler bättre.


Asanas - Kroppställningarna


De stående ställningarna ger oss ny energi, stärker, öppnar och stretchar kroppen. Cirkulationen ökar i musklerna och ämnesomsättningen stimuleras. Dessa övningar är grunden i Dynamisk Yoga.


Vridningarna ökar rörligheten i ryggraden, nacke och skuldror. De återställer balansen i kroppen.


Framåtböjningarna är lugnande, energigivande och sträcker ut kroppens baksida.


Bakåtböjningarna stärker hela kroppen, framförallt ryggen och är också energigivande.


Upp och ned-ställningarna balanserar och vitaliserar hela kroppen, ökar blodcirkulationen och stärker kroppens hormoner.


Effekter och fördelar med yogan


* Bättre sömn * Ökad rörlighet i leder och muskler * Starkare och smidigare kropp * Starkare immunförsvar * Lugnare, gladare och piggare i sinnet * Sänker blodtrycket * Höjer och medvetandegör NU-känslan * Minskar vikt * Minskar stress i både kropp & sinne * Stärker självförtroendet * Renar kroppen * Syresätter din kropp *


Att tänka på när du tränar yoga                          


Du tränar yoga barfota i mjuka träningskläder  *  Drick inte under träningspasset och ät inte heller någon kraftig måltid några timmar innan passet  *  Ha inte för bråttom och forcera dig inte in i en ställning.  Med tålamod och regelbunden träning kommer vi framåt i vår egen takt *  Det är bara du som hör och känner din kropp *  Ta det lugnt med din yogaträning under menstruationen och gör då inte alls ställningarna då du är upp och ned.Copyright © All Rights Reserved.


Elisabeth Nilsson * Diplomerad Thaiyogamassör * Dipl. Yogalärare & Hawaiiansk Massör * F-skattsedel * Ansvarsförsäkrad